Media Mirror schuift aan bij de Huysjurist | De 5 meest gestelde vragen over de AVG

 

 
Iedereen ontvangt ze waarschijnlijk de laatste dagen wel, mailtjes met informatie over maatregelen die bedrijven hebben getroffen vanwege de AVG. De vraag of bedrijven je nog mogen blijven mailen en ga zo maar door. Voor een hoop ondernemers is het toch nog niet helemaal duidelijk wat er nu gaat gebeuren of wat ze moeten doen om te voldoen aan de nieuwe AVG. Media Mirror is aangeschoven bij Huysjurist om de 5 meest gestelde vragen over de nieuwe wetgeving voor jou op een rij te zetten..

 

1. Wat houdt de nieuwe AVG in?

De AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming is er om bedrijven bewuster om te laten gaan met de privé gegevens die zij van andere verzamelen. De AVG schept bijvoorbeeld kaders waarbinnen je gegevens wel en niet mag bewaren. Je mag alleen de gegevens die daadwerkelijk nodig zijn om jouw werk goed te doen bewaren. Elk bedrijf verzamelt persoonsgegevens, en afhankelijk van de dienst die je levert mag je privé gegevens bewaren. Zo is voor het sturen van een nieuwsbrief in feite geen geboortedatum nodig, maar heeft een bedrijf dat salarissen verwerkt wel een BSN nummer nodig.
 

2. Is de privacywet ook op mijn bedrijf van toepassing?

Ja, de nieuwe AVG is op ieder bedrijf van toepassing. Toch gelden deze regels niet voor elk bedrijf op dezelfde manier. Het is afhankelijk van de werkzaamheden die je doet of diensten die je levert. Zo dienen bedrijven die op grote schaal persoonsgegevens verwerken bijvoorbeeld een Privacy Officer aan te stellen.
 

3. Wat moet ik doen om te voldoen aan de nieuwe wet?

Om te beginnen is het verstandig om binnen je bedrijf na te gaan welke privégegevens je verzamelt en of je deze ook echt allemaal nodig hebt. Ook is het slim om te kijken waar eventuele gevoeligheden met betrekking tot bescherming van gegevens liggen. Vervolgens check je of je een verwerkersovereenkomst nodig hebt. Daarnaast is het voor iedereen verplicht om in het bezit te zijn van een privacyverklaring. Deze verklaring kun je laten opstellen, of zelf schrijven als hij maar aan 11 punten voldoet en in duidelijke taal is opgesteld. Wil je weten welke punten dit zijn, neem dan contact op met Huysjurist
 
 

4. Mag ik mijn huidige mailinglijst nog gebruiken?

In de meeste gevallen zal je mailinglijst niet meer (volledig) bruikbaar zijn. Je zult hier kritisch naar moeten kijken. De nieuwe wet verlangt dat er een actief akkoord gegeven is door de ontvanger om op een maillijst geplaatst te worden. Bijvoorbeeld: waar er voorheen, als je ergens een bestelling deed, vaak een hokje met “ik ontvang graag jullie nieuwsbrief” vooraf aangevinkt stond. Moet er nu duidelijk gevraagd worden of ze jou op een maillijst mogen plaatsen. Ook een algemene mededeling dat wanneer je akkoord gaat met de voorwaarden, ook akkoord geeft op ontvangst van een nieuwsbrief. Is niet meer voldoende om een mailadres op een maillijst te mogen verwerken. Dus hebben de mensen uit jouw maillijst actief en duidelijk akkoord gegeven en kun je dit aantonen. Dan kan je die adressen gewoon blijven gebruiken. Is dit niet het geval dan moet er opnieuw gevraagd worden of je ze op de maillijst mag laten staan.
 

5. Wat als ik me niet houd aan de nieuwe wetgeving?

Wanneer je niet voldoet aan de nieuwe wetgeving en dit tijdens een onderzoek door de Autoriteit Persoonsgegevens naar voren komt, kunnen de boetes flink oplopen. Hoe er gecontroleerd gaat worden is voor niemand nog echt duidelijk. Wat we wel weten is dat de boete 4% van de omzet kan bedragen, of een boete van maximaal 20 miljoen euro. Het is dus verstandig om jezelf te houden aan de nieuwe AVG.

Hopelijk hebben we je hier als lezer een stuk verder mee kunnen helpen. Mocht je toch nog vragen hebben na aanleiding van dit stuk, dan kan er altijd contact opgenomen worden met de Huysjurist.